Kismama magazin

Kismama magazin 1982 / 1

Különleges eseményt ünnepelt nemrégiben a Vasas Sportklub: tíz kiváló sportoló kicsinyének névadó ünnepségét rendezték meg. Ihászné Hajós Mária kisfia a Gábor nevet kapta.

– Nem sok a Gábor a családban?

– Csak lánynevekből voltam felkészítve.

– Lányt vártak?

– Harminc órát töltöttem a szülőszobában, s ezalatt mindenki rajtam mosolygott. Kiüzentem Gabinak, hogy neveket kérek gyorsan, mert hátha máris mondanom kell. Ő izgalmában kizárólag lányneveket üzent vissza. Fiú lett, s nekem nem jutott más eszembe, csak Gábor.

Így lett ifjú Ihász Gábor a pici fiú, aki veszélyeztetett terhesség, sok-sok kórházi tartózkodás és hosszú vajúdás után jött világra, s már három és fél hónapos. A rend kedvéért bemutatjuk az ifjú szülőket: Ihászné Hajós Mária a Vasas válogatott kézilabdázónője és Ihász Gábor zeneszerző-táncdalénekes. Kisgabi egyelőre – a család egybehangzó véleménye szerint is – anyuhoz hasonlít. Szőke, kékszemű, tejfehér bőrű. A család különben is sokat jelent az anyukának. Az edzett, sok kemény csatát vívott, tehetséges sportoló ellágyulva meséli:

– Idegesített és bántott, hogy én fekszem-fekszem a kórházban, és mégcsak egy inget sem tudok venni a gyerekemnek. Hová viszem majd, ha kiengednek bennünket? Máig sem tudom, miért izgultam. Míg én odabent megszenvedtem Kisgabiért, Béke úti lakásunkban a család berendezte a gyerekszobát, és a rugdalózók, kis ruhák várták.

A táncdalszerző-énekes apuka alig várja Kisgabi ébredését, nem hiába. Már nyitja is szemét, és Ihász Gábor gyakorlott mozdulatokkal tisztába teszi, beszél hozzá, simogatja.

– Honnan e nagy szakértelem – kérdezem?
S a büszke válasz: az első házasságomból született Adrien már 14 éves, vele gyakoroltam.
A gyerek és az apa összeszokottsága jó jel a jövőre: elválasztás után Ihászné Hajós Mária újra magára öltheti a mezt.

– Zenét szerezni a baba mellett is lehet – néz mosolyogva férjére félreérthetetlen célzással.

Gábor bólint:

– Megleszünk! Meg kell szoknia a zenét, hogy besegíthessen az apjának. Míg én focizok, ő megírja helyettem a számot. Ő is Ihász Gábor!