Center
 

A center nem fut ki többé

 

Hú, de sok az ismerős arc! Itt lenne mindenki? Persze, nézzük csak: Juhász Jácint, Eperjes Karcsi, Nemcsák Karcsi, Lippai Laci, Solymos Tóni. Hopp! Itt valami nem stimmel, a középcsatár hiányzik. A színászválogatott világoskék mezben melegít, szemben velük a Vasas öregfiúk csapata. A bíró sípol, a labda elindul, aztán gurul gurul lábról lábra, de az a kis center csak nem kerül elő.

Aztán eltelik vagy másfél óra, s végre itt van: Ihász Gabika még csak 8 éves, de piros-kék mez van rajta, de olyan magabiztosan fut ki a Vasas csapatával a Fáy utcai gyepszőnyegen, mintha mindig ezt csinálta volna. A papa, akit kerestünk, s akit hiába vártunk 9-es mezben, alighanem felkapta volna csemetéjét, s büszkén mutogatta volna mindenkinek ezt a Vasas-szereléses kis angyalt. . .
Csakhogy ez a center, ez a bohém világfi, az énekes már nem lehetett itt. Kisfia, s egy hatalmas képe jelentette az emlékét. Tényleg elmúltak a gyermekévek? Ihász Gábor emlékének adózott a Vasas. A közelmúltban elhunyt népszerű művész, aki nemcsak a gitárt kezelte nagyszerűen, de a labdával is legalább olyan remekül bánt, 42 éves korában hunyt el. Szinte hónapok alatt ragadta el a halál. Ez az este örök emléket állított neki azon a pályán, ahol elkezdett futballozni, s ahol nagyon sokszor izgult szeretett klubja, a Vasas győzelméért.

Szóval, a kis center, a cselezőkirály nem volt itt, de jelen voltak egykori csapattársai, s barátai. A program első részében a Vasas öregfiúk csapata mérkőzött a színész-zenész-újságíró vegyescsapattal. Vidáts Csaba, Lakinger Lajos, Müller Sándor, Izsó Ignác. Bundzsák Dezső, Zombori Sándor és a többiek 7-4-re győzték le a művészek és tollforgatók együttesét. Aztán a labdát egy időre félretették, s Ihász Gábor egykori barátai énekeltek, s daloltak a nézőnek. Heilig Gábor, Aradszky László, Koós János, Kovács Kati, Komár László, s még jó néhány művész lépett pódiumra.
Heilig Gábor, aki több mint tíz évig volt szoros barátságban Ihász Gáborral, megjegyezte, hogy neki hiába mondják, úgy sem hiszi el, hogy meghalt a barátja. Eperjes Károly halkan hozzáfűzte, hogy az Isten áldja meg azt, aki kitalálta ezt az emlékműsort.
Ihász Kálmán, az elhunyt bátyja könnyeit nyelte, amikor kifutott a pályára a műsor befejezéseként a Vasas és Ferencváros labdarúgócsapata, élükön a 8 éves kis Ihász Gabival. Elcsukló hangon mondta: „Köszönöm mindenkinek ezt az estét, de nem tudom felfogni, hogy öcsém nincs többé.”

( sinkovics )